Tarihçe

Ziraat Alet ve Makinaları Kürsüsü 1958 yılında Prof. Dr. Emin MUTAF tarafından bugünkü EÜ Konservatuar binasında kuruldu. 1971 yılına kadar bu binada hizmet verdi. 1972 yılında Kampüs içindeki bugün kullanılan binasına taşındı ve halen aynı binada faaliyetlerinin sürdürmektedir.  1982 yılında adı, “Tarımsal Mekanizasyon Bölümü” olarak değiştirildi; 1991 yılında yapılan ikinci bir değişiklikle, Tarım Makinaları Bölümü ismini aldı. Son on yıllık süre içinde Bologna uyum süreci çalışmaları kapsamında bölüm dersleri ve içerikleri yeniden güncellenmiş olmakla birlikte, Bölüm isminin 2014 yılında YÖK’ ün onayıyla “Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği” olarak değiştirilmesi sonucunda ders programları Avrupa ve ABD de ki üniversitelerle uyum sağlayacak şekilde yeniden güncellenmiştir. Bu bağlamda bazı dersler birleştirilirken bazı yeni dersler de ders programlarına eklenerek öğrencilerimizin aldığı eğitimin kalitesi geliştirilmiştir.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü, aşağıda belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmektedir;

·      Tarım Makinalarının kullanımı, imalatı, geliştirilmesi, işletmeciliği ve tarımsal mekanizasyonda planlama gibi konularda lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim çalışmalarını yürütmek, araştırmalar yapmak,

·      Tarım Makinalarının, ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu saptamak amacı ile denemeler yapmak ve deney raporu vermek,

·      Yeni tarım alet ve makina prototiplerini imal etmek ya da var olan makinaların geliştirilmesi ve kullanımına ilişkin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak,

·      Yukarıda adı geçen konularda “Danışmanlık Hizmeti” vermek,

·     Tarım Makinaları konusuyla ilgilenen çeşitli kişi ve kuruluşların katılacağı gerek ulusal düzeyde (Kongreler, Tarımsal Mekanizasyon Kurulu, mesleki seminerler, sanayicilerle toplantılar vb.) gerekse uluslararası düzeyde (Kongreler, ikili ilişkiler, ortak araştırma projeleri vb.)  organizasyonlar düzenlemek ve bu tür girişimlere katkı sağlamaktır.

Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü, Tarım Makinaları Anabilim Dalı Başkanlığı, Tarım Makinaları Bilim Dalı Başkanlığı, Tarım Traktörleri Bilim Dalı Başkanlığı, Tarımda Enerji Bilim Dalı Başkanlığından oluşmaktadır.

Ana Bilim ve Bilim Dallarının amaç ve hedefleri; çağdaş ve yeterli tarım teknolojileri bilgisiyle donatılmış, sorgulayan, analitik düşünebilen, sentez yapabilen, sorunlara çözüm  üretebilen, ulusal ve uluslararası yayınları izleyebilen, toplumda saygın ve söz sahibi, Mühendis, Yüksek Mühendis ve Doktorlar yetiştirmek, ülkemiz, bölgemiz ve ilimizde tarımsal mekanizasyonunun gelişmesine çağdaş çözümlerle katkıda bulunmak, ülkemizin Tarım Makinaları İmalat Sanayii’ne araştırma geliştirme test ve deneme destekleri sağlayarak ülkemizin ihtiyaçlarına uygun, sağlam, kaliteli, ucuz ve uluslararası pazarlarda satılabilen makinaların üretilebilmesine yardımcı olmak şeklinde özetlenebilir.

Güncellenme Tarihi: 01/10/2021